Panikklidelse
Panikklidelse er en psykisk lidelse som innebærer at man mer enn en gang opplever å få panikkanfall, og at man i etterkant av anfallene er redd for at nye anfall skal oppstå.
Et panikkanfall kommer brått og uten forvarsel, med sterke fysiske reaksjoner. De sterke kroppslige symptomene blir ofte mistolket som hjerteinfarkt, slag eller at man blir kvelt. Under et panikkanfall er det derfor vanlig å bli redd for å dø, bli gal eller miste kontrollen. Dette kalles katastrofetanker.
Det er ikke uvanlig å få panikkanfall, og mange personer opplever dette uten at de utvikler en panikklidelse. Panikklidelse trenger først å bli behandlet når man har opplevd å få flere panikkanfall og over tid har opplevd å frykte at man skal få nye anfall.
Et panikkanfall er svært ubehagelig, og mange vil begynne å unngå situasjoner som kan fremkalle angst, eller hvor et panikkanfall ville vært pinlig eller vanskelig å komme seg bort fra. Denne unngåelsen, sammen med katastrofetankene, fører til at et enkeltstående panikkanfall kan bli en vedvarende panikklidelse som opprettholdes over lang tid.
Les mer om panikkanfall på Helsenorge.no: Panikkanfall
Utredning
Før vi kan gå i gang med behandling, må vi være sikre på at vi forstår utfordringene dine. Alle pasientforløp starter derfor med en utredningsfase, hvor vi sammen med deg utforsker hvordan vi best kan hjelpe. Den første delen av kartleggingen kalles basiskartlegging, og går vanligvis over to timer. Behandleren stiller spørsmål om ulike psykiske utfordringer, om hva du strever med og hvordan dette påvirker deg og hvordan du har det med jobb eller skole, eller sammen med andre.
I allmennpoliklinisk behandling gjennomfører vi kartlegginger gjennom hele behandlingsforløpet (LOVePROM). LOVePROM innebærer at man blir bedt om å besvare spørreskjema ved oppstart av utredning, oppstart av behandling, avslutning av behandling, og regelmessig gjennom hele behandlingsforløpet. Du får påminnelse på sms med lenke til elektronisk kartlegging, som besvares før oppmøte til timeavtale. Svarene dine drøftes sammen med behandler, og brukes til å forbedre og justere behandlingen underveis. Les mer om LOVePROM på solli.no/kartlegging
Basert på utredningen vil behandleren og et utredningsteam beslutte hvilken diagnose som settes, og ha dette som utgangspunkt for den videre behandlingen ved DPS-et. For noen vil utredningen føre frem til en vurdering av at man ikke har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, og man vil da få råd om hvilke andre tilbud man kan kontakte, for eksempel i kommunen. For noen pasienter vil det være nødvendig med utvidet utredning, hvor man sammen med behandler i poliklinikken går mer grundig gjennom konkrete psykiske utfordringer.
Behandling
Behandling av panikklidelse foregår som regel med polikliniske timer der du arbeider aktivt sammen med din behandler. Behandlingen foregår enten individuelt, i gruppe eller gjennom veiledet internettbehandling. Vanlige behandlingsmetoder sees i fanene under.