Bedret behandling for generalisert angstlidelse hos personer over 60 år (PEXACOG)
Generalisert angstlidelse er en vanlig og alvorlig angstlidelse blant eldre. Studien har som mål å forbedre anbefalt behandling for generalisert angstlididelse for personer mellom 60-75 år.
Om studien
PEXACOG-studien ble gjennomført ved Solli DPS i Bergen. Den har hatt som formål å forbedre anbefalt behandling for generalisert angstlidelse hos personer mellom 60-75 år. Deltakerne ble randomisert til enten kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med fysisk trening, eller kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med telefonoppfølging.
Studien tilstreber også å øke kunnskapen og generalisert angstlidelse generelt og i aldersgruppen 60-75 år.
Resultatene fra pasientgruppen sammenlignes med en frisk kontrollgruppe.
Vitenskapelig tittel
Kognitiv atferdsterapi kombinert med fysisk trening som behandling for generalisert angstlidelse hos eldre
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er avsluttet
Hvem kan delta?
Personer mellom 60-75 år som har generalisert angstlidelse som sin hoveddiagnose er blitt vurdert for deltakelse. Man kunne ikke delta dersom man haddeen alvorlig depressiv tilstand, tidligere hadde hatt episoder med mani og/eller psykose, hadde et pågående rusproblem, tidligere hadde hatt slag eller drypp eller har hatt kjent hjerneorganisk lidelse.
I kontrollgruppen kunne personer mellom 60-75 år som ikke hadde eller hadde hatt en psykisk lidelse delta.
Hva innebærer studien?
For pasienter innebar deltakelse anbefalt behandling for angstlidelsen. I denne studien var dette kognitiv atferdsterapi. Deltakerne ble tilfeldig fordelt til en av to behandlingsbetingelser, enten kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med fysisk trening eller kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med telefonoppfølging.
Deltakelse innebar en del ulike tester før, underveis og etter behandling. Dette inkluderte utfylling av spørreskjemaer, testing av fysisk form, blodprøver, spyttprøver, nevropsykologisk testing og en MR-undersøkelse.
Deltakere i kontrollgruppen ble testet på de samme målene som deltakerne i pasientgruppen.
Vær oppmerksom
Testene og behandlingen i denne studien er vurdert som ufarlige. Enkelte deltakere vil imidlertid kunne oppleve noe ubehag knyttet til noen av testene og behandlingen.
Kontaktinformasjon
Silje Haukenes Stavestrand og Kristine Sirevåg
Stipendiater og psykologer
Tlf.nr. 40038807