Depresjon
Depresjon kjennetegnes av en vedvarende følelse av nedstemthet og mangel på glede. Når depressive symptomer varer i flere uker og i betydelig grad går ut over evnen til å fungere i dagliglivet og i arbeid, kan man ha behov for profesjonell hjelp. Solli DPS har ulike behandlingstilbud mot depresjon.
Depresjon er en psykisk lidelse som påvirker humør, følelser og atferd. De vanligste symptomene er nedsatt stemningsleie, redusert energinivå og svekket evne til å kjenne glede.
De fleste har dager eller perioder der man kjenner seg mer nedstemt og sliten enn ellers. Disse følelsene og tankene går ofte over av seg selv, gjerne ved hjelp av støtte fra venner og familie eller ved at man får tatt tak i problemer eller vanskeligheter. Noen ganger vil imidlertid symptomene vedvare over lengre tid og forandre seg lite fra dag til dag og i ulike situasjoner.
Mer om depresjon
Ved depresjon vil typisk det senkede stemningsleiet forandre seg lite fra dag til dag og variere i liten grad med omstendighetene. Depresjon klassifiseres som mild, moderat eller alvorlig avhengig av symptomtrykk og hvor mye symptomene påvirker evnen til å fungere i dagliglivet. Depresjon av mild grad vil ofte bli bedre av seg selv og ikke kreve behandling i spesialisthelsetjenesten. Ved depresjon i moderat til alvorlig grad vil symptomene være så sterke og vedvarende at man har problemer med å fungere i hverdagslivet, og det vil være nødvendig å søke hjelp.
Hvorfor blir man deprimert?
Det er ulike grunner til at man kan bli deprimert. Det kan handle om at en over en periode har opplevd mye stress, belastninger eller store endringer som har krevd mer enn man klarer å mestre. Tidligere vanskelige erfaringer i livet kan gjøre slike perioder tyngre og være en medvirkende faktor til depresjon. Noen ganger kan også depresjon skyldes fysisk sykdom eller bivirkninger av medisiner.
Om behandling
I behandling vil man forsøke å øke aktivitetsnivå og mestring i tillegg til å ha samtaler omkring tidligere eller nåværende vanskelige opplevelser i livet. Det er også vanlig å jobbe med og endre negative tankemønstre eller følelser. Informasjon til og involvering av pårørende vil være aktuelt for noen.
Les mer om depresjon på Helsenorge.no: Depresjon hos voksne
Utredning
Før vi kan gå i gang med behandling, må vi være sikre på at vi forstår utfordringene dine. Alle pasientforløp starter derfor med en utredningsfase, hvor vi sammen med deg utforsker hvordan vi best kan hjelpe. Den første delen av kartleggingen kalles basiskartlegging, og går vanligvis over to timer. Behandleren stiller spørsmål om ulike psykiske utfordringer, om hva du strever med og hvordan dette påvirker deg og hvordan du har det med jobb eller skole, eller sammen med andre.
I allmennpoliklinisk behandling gjennomfører vi kartlegginger gjennom hele behandlingsforløpet (LOVePROM). LOVePROM innebærer at man blir bedt om å besvare spørreskjema ved oppstart av utredning, oppstart av behandling, avslutning av behandling, og regelmessig gjennom hele behandlingsforløpet. Du får påminnelse på sms med lenke til elektronisk kartlegging, som besvares før oppmøte til timeavtale. Svarene dine drøftes sammen med behandler, og brukes til å forbedre og justere behandlingen underveis. Les mer om LOVePROM på solli.no/kartlegging
Basert på utredningen vil behandleren og et utredningsteam beslutte hvilken diagnose som settes, og ha dette som utgangspunkt for den videre behandlingen ved DPS-et. For noen vil utredningen føre frem til en vurdering av at man ikke har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, og man vil da få råd om hvilke andre tilbud man kan kontakte, for eksempel i kommunen. For noen pasienter vil det være nødvendig med utvidet utredning, hvor man sammen med behandler i poliklinikken går mer grundig gjennom konkrete psykiske utfordringer.
Behandling
Etter utredning vil behandler og pasient lage en behandlingsplan. Ved Solli DPS tilbys individuell samtaleterapi, gruppebehandling, veiledet internettbehandling og medikamentell behandling mot depresjon.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Etter behandlingen er det viktig å fortsette å jobbe videre med det som har vært fokus i terapien, og man vil også lage en plan for å forebygge nye episoder med depresjon. Oppfølging videre av medikamentell behandling vil skje hos fastlege.
For noen kan det også være andre hjelpetilbud som kan være aktuelle etter endt behandling, for eksempel i kommunen.
Kontakt
Poliklinikk
Oppmøtested
Besøkstider
- I dag 07:30 - 15:00