Traumelidelser
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) oppstår som forsinket eller langvarig reaksjon på en eller flere svært belastende hendelser. Solli DPS tilbyr utredning og behandling for PTSD.
PTSD kjennetegnes av at man gjennomlever den traumatiske hendelsen på nytt, og mange opplever gjentatte mareritt om det som skjedde. Det kan være vanskelig å snakke om eller tenke på hendelsen, og mange unngår personer eller steder som minner om den.
Mange mennesker opplever traumatiske hendelser i løpet av livet. Det er normalt å oppleve reaksjoner på slike hendelser i en periode etterpå. I de fleste tilfellene vil plagene gradvis avta av seg selv uten at det er behov for behandling. Risiko for å utvikle behandlingstrengende plager avhenger av livsfase, alvorlighet på traumet og antall hendelser. Om plagene varer over tid kan det være behov for behandling i spesialisthelsetjenesten.
Pasienter som ikke får behandling kan i noen tilfeller også utvikle tilleggsvansker som tilbakevendende depresjon, angst (spesielt panikklidelse og sosial angst), rusavhengighet, dissosiasjon og utfordringer i relasjonen til andre. Dette kan påvirke hvordan man fungerer blant annet sosialt og i arbeid. For enkelte kan sykdomsbildet være sammensatt og langvarig. Eksempler på livshendelser som potensielt kan være knyttet opp mot utvikling av PTSD er seksuelle overgrep, overfall og tortur, bil- eller brannulykker, fysisk vold eller situasjoner som innebærer risiko for stor skade eller død. Traumeopplevelser tidlig i livet, for eksempel i form av seksuelle overgrep, kan gi et mer sammensatt og langvarig sykdomsbilde.
Utredning
Før vi kan gå i gang med behandling, må vi være sikre på at vi forstår utfordringene dine. Alle pasientforløp starter derfor med en utredningsfase, hvor vi sammen med deg utforsker hvordan vi best kan hjelpe. Den første delen av kartleggingen kalles basiskartlegging, og går vanligvis over to timer. Behandleren stiller spørsmål om ulike psykiske utfordringer, om hva du strever med og hvordan dette påvirker deg og hvordan du har det med jobb eller skole, eller sammen med andre.
I allmennpoliklinisk behandling gjennomfører vi kartlegginger gjennom hele behandlingsforløpet (LOVePROM). LOVePROM innebærer at man blir bedt om å besvare spørreskjema ved oppstart av utredning, oppstart av behandling, avslutning av behandling, og regelmessig gjennom hele behandlingsforløpet. Du får påminnelse på sms med lenke til elektronisk kartlegging, som besvares før oppmøte til timeavtale. Svarene dine drøftes sammen med behandler, og brukes til å forbedre og justere behandlingen underveis. Les mer om LOVePROM på solli.no/kartlegging
Basert på utredningen vil behandleren og et utredningsteam beslutte hvilken diagnose som settes, og ha dette som utgangspunkt for den videre behandlingen ved DPS-et. For noen vil utredningen føre frem til en vurdering av at man ikke har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, og man vil da få råd om hvilke andre tilbud man kan kontakte, for eksempel i kommunen. For noen pasienter vil det være nødvendig med utvidet utredning, hvor man sammen med behandler i poliklinikken går mer grundig gjennom konkrete psykiske utfordringer.
Behandling
I all behandling er det viktig at pasienten sammen med behandler blir enig om mål for behandlingen. Det lages en behandlingsplan og gis informasjon om de ulike behandlingsmetodene.
Oppfølging
Etter behandling følges pasienten opp over tid med kontrollsamtaler og oppfriskningstimer. I noen tilfeller er det behov for å forlenge behandlingen. I slike tilfeller bør den psykiske helsetjenesten i kommunen overta oppfølgingen. Strategier for å hindre tilbakefall er et av temaene i terapien, og det er viktig at pasienten bruker det de har lært etter avsluttet behandling.
Kontakt
Poliklinikk
Oppmøtested
Besøkstider
- I dag 07:30 - 15:00